Karl og Klara

”Karl & Klara” (Gyldendal)

Redaktør: Cecilie Bogh/Merete Ross. Illustrator: Dina Gellert.

Serien om Karl og Klara kan læses uafhængigt af hinanden. Der er foreløbig fire bind i serien.

"En kagekone og to killinger"

I denne bog holder Klara fødselsdag. Karl læser hendes kort hver dag. Hun skal have den bedste gave. Det ved han, men alle siger det samme til hans ideer:

"Så mange penge har du slet ikke."   

Karl bekymrer sig, for han vil gøre alt for, at Klara får den bedste dag.

I denne fortælling er ingen sure på Karl. Tværtimod, så er det ham, der redder dagen, selvom det ikke først ser sådan ud.


Lektørudtalelse:

Endnu en virkelig god bog om vennerne Karl og Klara. Tankevækkende at opleve, hvordan en dreng med udfordringer samtidig kan rumme så megen varme, omtanke og frodig fantasi som Karl. Skøn historie med skønne billeder til.

Relevant og velskrevet bog om Karl og Klara, som giver et tankevækkende billede af børn, som ikke altid har det let med omgivelserne – Især ikke med de voksne. Anbefales.


"Vatdyr og kuglelyn"

Til dagens svømmeundervisning går han i vandet før alle de andre. Det får Træner-Tue til at tippe over. Han siger:

"Gå din vej, Karl!"

Således udelukkes Karl fra fællesskabet. Han låser sig inde på et toilet. Tiden får han til at gå med at tegne glade ansigter på spejlet, folde flyver, hatte, vifter og lave balanceøvelser på toilettets kant. Ingen kan lokke Karl ud ... Men Klara kender hans største hemmelighed. Kuglelyn, der kan brænde gennem alt og dræbe både køer og folk. Er hun villig til at bruge den, når andre hører det? Og må piger overhovedet gå ind til drengene i en nødsituation? Alt det og meget mere kan du læse om i "Vatdyr og kuglelyn".


Lektørudtalelse:

Det her er ikke en helt almindelig hverdags-historie. Der er lidt skrappere og farligere ting på spil, for hovedpersonen Karl er ikke bare almindelig sur. Han er rasende - også selvom han faktisk selv har været skyld i det hele. Karl har det ikke så let med de voksne, og han har det vist heller ikke helt godt med sig selv. Det er spændende at læse - og der er også meget i den lille historie at snakke om. Dina Gellerts tegninger er fine, de både støtter forståelsen og stemningen, og forklarer teksten.

Ellers kan blandingen af alvor og humor minde lidt om stemningen i Katrine Marie Guldagers bøger om Frøken Ignora og Peter Prik.Dyk så, Karl!”

Karl har badebukser i alle verdens farver. Han går til svømning på træner Tues hold. Klara, Otto og Emma går også på det hold. Karl vil gerne være en god dreng og være som alle de andre. Men når han ser Klara og det blå bassin, så er det svært at være sig selv.

I dag skal Karl og Klara øve rygcrawl, lege ”Perle-fisker”, men Karl får lyst til at springe fra vippen, lave en baglænner, vise hans røde fisk det blå bassin …

”Hajer og havfruer”

Karls badebukser er stadig i alle verdens farver, og i dag skal de øve butterfly, men Karl får lyst til at lave en bombe, lege haj og guldfisk, gå med livredderen i kælderen, tage en sort fiskehale på …

Træner Tue prøver at holde styr på tropperne. Nogen gange lykkes det.


Lektørudtalelse:

Kvalitetsbøger som har en sjov og tempofyldt handling. Bøgerne har et lækkert layout og hårdt omslag. De har en herlig forside som nok skal appellere til læsergrupppen. De farverige tegninger er morsomme, fantasifulde og understøtter fint teksten. Anbefales til både folke- og skolebiblioteket.

Foto af de to D’er: Det er Dina til højre og Dorte til venstre.

Dinas skitser af "Karl og Klara"