Ikke 100 % normal

"Ikke 100 % normal" (Gyldendal 2018)

Redaktør: Cecilie Bogh

Omslagsgrafiker: Inge Rand


I romanen "Ikke 100 % normal" skal verden reddes.

Efter et voldsomt nys, sker der noget i Jonathans hjerne. Han kan se, at jorden bløder med sort blod, og han er nødt til at redde verden NU. Der er ikke tid til, at han skal ligge på et hospital for at blive undersøgt. I nattens mulm og mørke flygter han og finder Linse, der hellere vil kaldes Josephine, fanget i en indkøbsvogn. Så er de to.

Under en lastbil finder de drengen, der ligner Michael Jackson. Så er de tre.

Sammen begiver de sig ud på et red-verden-eventyr. De skralder for at overleve, de samler plastik, men det er koldt, kedeligt og hårdt arbejde at samle op hvad andre efterlader, så de går ind i en kiosk for at få varmen og tre fyldte slikposer. Her ser de avisoverskriften:

Red verden, spis din hund!

Kioskmanden giver dem avisen gratis og siger:

”Det er mit bidrag.”

Og så får de ellers travlt med at finde hunde, for Jonathans far har været i Kina, hvor de spiser hunde, ja faktisk spiser de alt, hvad der har fire ben og vender ryggen mod himlen, undtagen borde og stole.

Linse synes ikke, at det er så enkelt, som Jonathan får det til at lyde, men han argumenterer hårdt, og foran bageren sidder en lille ruhåret gravhund.

Helt normalt bliver deres red-verden-eventyr ikke … 


Lektørudtalelse:

Det er en underfundig og velskrevet historie. Hovedpersonerne er 3 skæve unge, som på hver deres måde forsøger at overleve i en familie, eller på kanten af samfundet. Der er flere temaer i bogen fx venskab og familie, samt flere etiske og miljømæssige dilemmaer.


LæringsCentret nr. 3 2019:

Om fortællingen skrev anmelder Eline Mørch Jensen:

Romanen "Ikke 100 % normal" er ikke tung eller ubærlig. Faktisk er bogens tilgang til klimakrisen lidt af en lettelse, vel at mærke ikke fordi den tager let på selve problematikken. Men på grund af børnenes lettere ekstrem aktivisme, bliver det muligt at smile og grine lidt af det hele og måske endda lade de anspændte skuldre falde lidt ned.